همه‌چیز درباره

اختلال کم توجهی بیش‌فعالی(ADHD)

اختلال کم توجهی بیش‌فعالی نوعی اختلال عصبی تکاملی است. بیماری که رشد و عملکرد سیستم عصبی در آن متفاوت است. افراد مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌فعالی در توجه کردن و کنترل بر‌انگیزش خود مشکل دارند.

_

خطرهای خاص اختلال کم توجهی بیش‌فعالی

اختلال کم توجهی بیش­‌فعالی رایج‌­ترین اختلال عصبی تکاملی در کودکان است و تا ۷ درصد از تمام کودکان مدرسه­ای را تحت‌­تاثیر قرار می­دهد. اختلال کم توجهی بیش­‌فعالی معمولاً قبل از ۷ سالگی شروع می­شود. هرچند، برخی علائم تا بزرگ­ شدن کودک و مواجه شدن با موقعیت­‌های علمی و اجتماعی چالش برانگیز قابل تشخیص نیستند. کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش­‌فعالی در معرض برخی خطر­های خاص هستند:

icon About

اختلال کم توجهی بیش‌فعالی در بزرگسالان

بزرگسالان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌فعالی در معرض خطر بیشتری از چالش‌های سلامت ذهنی همانند آموزش، شغل و روابط که زندگی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند، هستند. به همین علت تشخیص و درمان زود‌هنگام بسیار اهمیت دارد.

دیابت نوع دو

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است

اسهال

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است

تالاسمی

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است

_

علت اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی

در­حالی­که تحقیقات یک دلیل مشخص نیافتند ولی مطالعات زیادی نشان می­دهند که اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی از خانواده‌ها سرچشمه می­گیرد. دیگر احتمالات عوامل خطر مورد بحث شامل موارد روبه‌رو است.

بر­خلاف چیزی که اغلب مردم فکر می­کنند مدرکی وجود ندارد که نشان دهد خوردن زیاد قند، مصرف برخی مواد غذایی افزودنی، تماشای زیاد تلویزیون یا رشد در خانه­‌ای آشفته سبب اختلال کم توجهی بیش­‌فعالی می­شود.

آسیب مغزی تکانشی

زایمان زودرس

مصرف الکل و دخانیات در طول بارداری

قرار گرفتن در معرض سرب در سن کم

وزن کم هنگام تولد

انواع اختلال کم توجهی بیش‌فعالی

اختلال نقص توجه

کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی در توجه کردن مشکل دارند مخصوصا زمانی که قرار است برای مدت طولانی روی یک چیز تمرکز کنند. مانند کلاس درسی یا انجام دادن تکالیف مدرسه.

برخی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی ممکن است بتوانند با حداقل درمان عملکرد نسبتاً خوبی داشته باشند در­حالی­که، ممکن است دیگران نیاز به مراقبت‌­های بیشتر برای مدیریت علائم داشته باشند.

اختلال بیش‌فعالی/ تکانشی

کودکانی که به این نوع اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی مبتلا هستند ( بیشتر در پسران جوان رایج است) معمولا پر­تحرک هستند و نمی توانند در یک جا بنشینند. ممکن است بی­قراری کنند، زیاد صحبت کنند، اشیا را از دست مردم بگیرند و وسط صحبت دیگران بپرند. این نوع افراد اغلب بی‌صبر هستند و زخم­‌های بیشتری به علت رفتار­های تکانشی نسبت به دیگران کودکان دارند. بیش‌­فعالی با افزایش سن کاهش می­یابد در حالی که تکانش‌­گری و کم توجهی می­تواند تا بزرگسالی ادامه داشته باشد.

ترکیب هر دو

کودک مبتلا به این نوع اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی از هر دو نوع رفتار­های تکانش‌گری، بیش‌­فعالی، بی توجهی و پریشانی رنج می­برند. رایج­ترین نوع اختلال کم‌توجهی بیش‌­فعالی این نوع است.

پسران تقریباً ۳ برابر بیشتر در معرض اختلال کم توجهی بیش‌فعالی هستند. پسران جوان علائم بیش‌­فعالی را نشان می­دهند و در نتیجه در آن­ها اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی زودتر از دختران تشخیص داده می شود.

دختران مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌فعالی به احتمال زیاد بی توجه و حواس‌­پرت هستند. به علت اینکه این شکل از اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی کم­تر مخرب است در بیشتر موارد تا دوران راهنمایی یا دبیرستان تشخیص داده نمی­شود و نیاز به درمان ندارد.

علائم اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی

علائم اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی به ۳ دسته تقسیم می­شود:

بی‌توجهی

تکانش‌گری

بیش‌فعالی

_

تشخیص اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی وجود ندارد. زیرا علائم آن شبیه بسیاری از دیگر بیماری‌­ها است مانند: اختلال اضطراب، افسردگی و ناتوانی­‌های جدی در یادگیری. معمولا پزشک یک سری آزمایشات فیزیکی، عصبی و روانی را برای رد دیگر بیماری­ها تجویز می­کند.

آزمایش‌­های روانشناسی نیز برای شناسایی بیماری­‌هایی که به همراه اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی بروز می­یابند، مثل اختلالات یادگیری و اختلالات مربوط به سلامت روان تجویز می­شوند.

درمان اختلال کم توجهی بیش‌فعالی

رفتار درمانی

رفتار درمانی هم به کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی و هم والدین آن­ها کمک می­کند. نه تنها می­تواند به تمام اعضای خانواده روش‌­های مقابله‌ه­ای موثر و راه­‌هایی برای هدایت انرژی اضافی ایجاد کند بلکه می­تواند پیوند­های خانواده را نیز تقویت کند.

برای خانواده، رفتار درمانی راهی برای یاد گرفتن راهبرد­های جدید و پاسخ به کودکان و تقویت رفتار­های مثبت است. پزشک برای تشخیص و درک رفتار­های مخرب با خانواده کار خواهد کرد. زمانی که خانواده یاد بگیرند که کودک از رفتار مشکل‌­­دارش چه چیزی عایدش می شود (معمولاً مشکل توجه یا فرار از فعالیت­‌هایی که دوست ندارند) می توانند به کودک خود بیاموزند که روش­های موثر­تری را برای تعامل با دیگران، ابراز احساسات و نیاز­هایشان جایگزین کنند. هنگامی که کودک بزرگ می­شود می­تواند این فرایند را در دست بگیرد و تغییر الگوی رفتاری خود را تشخیص دهد.

داروها

دو نوع دارو برای اختلال کم توجهی بیش­‌فعالی استفاده می شود: محرک­‌ها و غیر محرک‌­ها

دارو­های محرک تاثیر ثابت شده در بهبود علائم اختلال کم توجهی بیش‌فعالی شامل: بی‌­توجهی، تکانش­‌گری و بیش­‌فعالی دارند. دکتر­ها بر این باورند که دارو­های محرک دوپامین (فرایند شیمیایی که در بدن اتفاق می­افتد و توجه و تمرکز را به همراه دارد)  را در مغز افزایش می­دهند. محرک­‌ها می­توانند عوارض جانبی مانند: مشکل در خوابیدن، کاهش اشتها، سر­درد و بی قراری داشته باشند. بیشتر  عوارض جانبی خفیف است و با مصرف منظم کاهش می یابند.

غیر محرک­ها برای کودکانی که نمی­توانند دارو­های محرک را تحمل کنند در دسترس است.

دارو­های غیر محرک زمان زیادی می­برند تا اثر کنند ولی همانند دارو­های محرک بر کاهش تکانش­گری و افزایش تمرکز موثر هستند.

مهم: کودک با هر نوع مشکل قلبی قبل از مصرف دارو­های جدید همیشه باید توسط متخصص قلب مورد آزمایش قرار بگیرد.

مداخله‌های آموزشی

کلاس­های درسی که نیاز به نشستن طولانی مدت و گوش دادن به معلم را دارند می­تواند برای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی چالش برانگیز باشد. راهبرد­های خاصی در کلاس درسی می­تواند کودک مبتلا به اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی را تشویق کند:

  • اطمینان حاصل کنید که تکالیف کلاسی مشخص است
  • تعیین تکالیف کوتاه­‌تر چالش برانگیز هستند اما دلسرد کننده نیستند
  • پاداش خوب برای کنترل تکانش‌­گری برای مثال قطع نکردن صحبت دیگران
  • کاهش اضطراب
  • ایجاد فرصت برای فعالیت بدنی در طول روز
  • ارتباط مکرر بین والدین و معلم
  • زمان اضافی برای انجام تکالیف
  • ارائه­ی انواع رویکرد­های جالب برای یادگیری

درمان اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی شامل ۳ بخش است:

برای بیشتر کودکان موثرترین رویکرد، جنبه­‌های هر ۳ نوع درمان را ترکیب می­کند. هرچند، برای کودکان کمتر از ۶ سال پزشکان اختلال کم توجهی بیش‌­فعالی  به خانواده‌­ها پیشنهاد می­کنند تا با رفتار درمانی شروع کنند و سپس دارو تجویز شود.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.