همه‌چیز درباره

کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید، نوعی بیماری است که تیروئید فعالیت کمی داشته و مقدار نا‌کافی از هورمون‌های تیروئید را تولید می‌کند. کم‌کاری تیروئید، رایج‌ترین بیماری تیروئیدی است. کودکان مبتلا به این بیماری علائم مختلفی را نسبت به بزرگسالان مبتلا به این بیماری نشان می‌دهند.

_

کم‌کاری تیروئیدِ گذرا چیست؟

کم‌کاری تیروئیدِ گذرا چیست؟

برخی نوزادان ممکن است در بدو تولد، سطح هورمون تیروئید غیرطبیعی داشته باشند که در نهایت سطح آن ثابت و طبیعی می­‌شود. گفته می‌­شود این کودکان به علت قرار گرفتن در معرض دارو­های ضد­­تیروئیدی، آنتی­‌بادی­‌های ضد­تیروئید مادر یا کمبود یُد در رحم، به کم‌­کاری تیروئید گذرا مبتلا شده‌اند. معمولاْ در این کودکان عملکرد تیروئید به حالت طبیعی برمی‌گردد و نیازی به درمان بلند­مدت نیست.

icon About

چه چیزی سبب کم‌کاری تیروئید در کودکان می‌شود؟

رایج‌ترین علت کم‌کاری تیروئید، واکنش سیستم ایمنی بدن است که آنتی‌بادی‌های بر علیه غده‌ی تیروئید تولید می‌کند. درمان بیماری تیروئید مادر (مانند یُد) یا آنتی‌بادی‌های ضدتیروئید مادر می‌تواند عملکرد تیروئید نوزاد متولد‌نشده را تحت‌تأثیر قرار دهد.

دیابت نوع ۱‌ نوعی بیماری خود­ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده‌ی انسولین حمله می‌کند.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

کم‌کاری مادرزادی تیروئید به دلیل ناتوانی رشد غده تیروئید رخ می‌دهد و از بدو تولد در کودک وجود دارد.

_

کم‌کاری تیروئید مادرزادی چیست؟

کم‌کاری تیروئید مادرزادی چیست؟

کم‌­کاری تیروئید «مادرزادی» به این معنی است که بیماری از بدو تولد وجود دارد. بسیاری از نوزادان در مدت کوتاهی پس از تولد، به کم‌کاری تیروئید مبتلا می‌شوند.

کم­‌کاری تیروئید مادرزادی، شایع‌­ترین علت قابل پیشگیریِ عقب‌ماندگی ذهنی است. در حدود ۱۰درصد موارد، کم­‌کاری تیروئید مادرزادی از ژن اتوزومی مغلوب به ارث می­‌رسد، به این معنا که ۲ کپی از ژن برای ایجاد بیماری ضروری است که هم خانم و هم آقا به­‌طور مساوی تحت­‌تأثیر قرار می‌­گیرند. بیشتر کودکان متولد‌شده با کم‌­کاری تیروئید، هنگام تولد طبیعی به نظر می‌آیند، احتمالاْ به دلیل این که هورمون‌های تیروئیدی مادر، عملکرد طبیعی تیروئید کودک را در رحم حفظ کرده است.

علائم کم‌کاری تیروئید در کودکان چیست؟

علائم کم‌کاری تیروئید در کودکان چیست؟

علائم کم‌کاری تیروئید در نوزادان متفاوت از بزرگسالان است. هر نوزاد ممکن است علائم را به شکل متفاوتی تجربه کرده و حتی ممکن است در اغلب موارد، علائمی مشاهده نشود. به همین دلیل، همه‌ی نوزادان باید غربالگری شوند.

علائم در نوزادان (Neonatal hypothyroidism) ممکن است شامل موارد زیر باشد:

کودکی (Juvenile hypothyroidism)

نوجوانی (Adolescent hypothyroidism)

_

تشخیص کم‌کاری تیروئيد

تشخیص کم‌کاری تیروئيد

معمولاْ کم‌­کاری مادرزادی تیروئید در حین غربالگری نوزاد مشخص می­‌شود. نمونه‌ی خون، سطح ناهنجاری هورمون‌های T4 یا TSH را به نمایش می­‌گذارد که مشکلات تیروئیدی کودک را نشان خواهند‌ داد. ممکن است پزشک، غده­­­‌ی تیروئید کودک را برای بررسی ناهنجاری­‌ها اسکن کند.

_

درمان کم‌کاری تیروئید

درمان کم‌کاری تیروئید

در صورت درمان نشدنِ کم‌کاری تیروئید در نوزادان، این مسئله منجر به عقب‌ماندگی ذهنی در آنها می‌شود. همچنین ممکن است سبب موارد زیر شود:

هدف از درمان، برگرداندن عملکرد طبیعی غده­ تیروئید و تولید سطح طبیعی هورمون­‌های تیروئید است. درمان ممکن است شامل مصرف هورمون­‌های تیروئید برای جایگزین کردن کمبود هورمون­‌ها باشد.

برخی کودکان ممکن است در باقی عمر خود نیاز به درمان جایگزینی هورمون داشته باشند در حالی که به نظر می‌رسد برخی دیگر تا ۳ سالگی بر این بیماری غلبه می‌کنند. کنترل منظم سطح هورمون تیروئید در طول دوره­ درمان، و توقف ۳۰روزه­ درمان برای مشاهده‌­ی پاسخ تیروئید به درمان، به پزشک در تشخیص صحیح وضعیت کودک کمک خواهد کرد.

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.