همه‌چیز درباره

کم خونی همولیتیک

کم‌خونی همولیتیک زیر‌مجموعه‌ی از کم‌خونی است. کم‌خونی همولیتیک نوعی کم‌خونی رایج است که در آن، بدن گلبول‌های قرمزِ کم‌تر از حد ‌طبیعی دارد. در کم‌خونی همولیتیک، مقدار گلبول‌های قرمز به دلیل تخریب (نه تولید ناکافی گلبول‌های قرمز) کم است و زمانی اتفاق می‌افتد که گلبول‌های قرمز، سریع‌تر از تولید مجدد آن‌ها توسط مغز استخوان، تخریب می‌شوند. گلبول‌های قرمز خون، اکسیژن را از ریه‌ها به همه‌ی بخش‌های بدن حمل می‌کنند.

دیابت نوع ۱‌ نوعی بیماری خود­-ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده‌ی انسولین حمله می‌کند.

در بیماری دیابت نوع ۲، بدن قادر به استفاده‌ی صحیح از انسولین نیست یا انسولین را به مقدار کافی تولید نمی‌کند.

کم‌کاری مادرزادی تیروئید، به دلیل ناتوانی رشد غده تیروئید رخ می‌دهد و از بدو تولد کودک وجود دارد.

_

علل و علائم

علل و علائم

دانستن برخی علائم کم‌خونی که ممکن است شبیه دیگر مشکلات رایج سلامتی یا اختلالات خون باشد، اهمیت دارد؛ زیرا برخی از این علائم نشان‌دهنده­‌ی دیگر بیمار‌ی‌­ها هستند و به دلیل این که کم‌خونی، خود می­‌تواند نشانه‌ای از سایر بیماری‌ها باشد، مورد ارزیابی قرار گرفتنِ کودک توسط پزشک متخصص، برای تشخیص دقیق و درمان سریع بسیار ضروری‌ست.

رنگ‌پریدگی پوست

تب

یرقان، یا زردی پوست و چشم‌ها

ضربان قلب سریع

ادرار تیره‌رنگ

ضعف

انواع کم‌خونی همولیتیک  

انواع کم‌خونی همولیتیک  

دو نوع کم‌خونی همولیتیک وجود دارد:

کم‌خونی همولیتیک ذاتی یا ارثی به دلیل نقص در گلبول­‌های قرمز خون رخ داده و با عدم عملکرد مناسب یک یا بیش از یک ژن که تولید گلبول‌های قرمز خون را کنترل می­‌کند، ایجاد می­‌شود. در این بیماری، گلبول‌­های قرمز زود­تر از حد نرمال تخریب می‌شوند.

انواع کم­‌خونی همولیتیک ارثی

کم­‌خونی خارجی یا اکتسابی به دلیل عوامل خارجی مانند آنتی‌بادی‌های ناشی از اختلال سیستم ایمنی، سوختن یا دارو­ها، گلبول­‌های قرمز ایجاد می­‌شود. در این بیماری، گلبول‌­های قرمز خون زمانی که توسط مغز استخوان ساخته می­‌شوند معمولا سالم هستند ولی بعد­ها در جریان خون، تخریب شده یا زود­تر از موعد به دام می‌افتند و در طحال بازیافت می­‌شوند.

انواع کم­‌خونی اکتسابی

_

تشخیص کم‌‌خونی همولیتیک

تشخیص کم‌‌خونی همولیتیک

معمولا از معاینه‌ی فیزیکی و آزمایش خون برای تشخیص کم‌­خونی استفاده می­‌شود. روش­‌های دیگر ممکن است شامل آزمایش ادرار، مغز استخوان یا ژنتیک باشد. فرد مبتلا به کم­‌خونی همولیتیک خفیف ممکن است هرگز به درمان نیاز نداشته باشد. در سایر افراد، کم­‌خونی همولیتیک اغلب درمان یا کنترل می‌­شود.

_

درمان کم‌خونی همولیتیک

درمان کم‌خونی همولیتیک

درمان­‌های کم‌­خونی همولیتیک، بسته به نوع و علت بیماری متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اگر کودک مبتلا به کم‌­خونی شدید باشد، ممکن است به دلایل زیر نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد:

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

drmahsataheri

دکتر مهسا طاهری

متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان
🕰ساعت‌های حضور
شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰
...

icon About

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

آشنایی با دکتر مهسا طاهری

دکتر طاهری، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم‌پزشکی ارومیه و دوره تخصصی بیماری‌های کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز است و از سال 1384، در شهرهای مختلف آذربایجان‌غربی، فعالیت پزشکی داشته است.

از سال 1397 در ارومیه و در کنار ویزیت بیماران در مطب شخصی، در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی کودکان و نوزادان ارومیه، مشغول طبابت شده و در این مدت، پذیرای هزاران بیمار بوده است.